Kórus

„A kóruséneklés olyan örömforrás, amely közösséget hoz létre azok között, akik »ketten vagy hárman összejönnek« (vö. Mt 18,20) és összedalolnak.” (Kodály Z.) (Katolikus Lexikon)

A kolozsvári Szent Mihály-templom kórusának legfőbb célja, hogy a liturgikus cselekményekben egyházzenei szolgálattal vegyen részt. Az énekelt zsoltárok, könyörgések, imák mind az Istent dicsőítik a zene eszközeivel. Az énekkar és a kamarazenekar működését  a Szent Mihály-plébánia, illetve az Egyházzene-Kolozsvár egyesület szellemi és anyagi támogatása biztosítja.

Templomunkban a színvonalas egyházzenei szolgálat hosszú múltra tekint vissza, erről tanúskodik a templom gyönyörű hangszere is, a gazdag kottatár, és számos neves zenész munkája: Ruzitska György, Farkas Ödön, Zsizsmann Rezső, hogy csak néhányat említsünk. A karzaton érdekes hic fuit-feliratokat fedezhetünk fel: évszámokat, több száz éves neveket, amelyeket bizonyára a valaha itt szolgáló énekesek karcoltak a kőbe. Mindez nem lett volna lehetséges elkötelezett kántorok, karnagyok, orgonisták nélkül, valamint azon gyerekek és felnőttek nélkül sem, akik ezt igazi szolgálatnak tekintették, és mindenkor áldozatot hoztak érte. Örököseik, a Szent Cecília-énekkar jelenlegi tagjai ma is kamatoztatják az itt felhalmozódott szellemi és anyagi értékeket. Számunkra fontos, hogy a repertoárunk minél változatosabb legyen, ezért a gregorián dallamkincstől a kortárs kórusművekig minden helyet kap énekkarunk liturgikus szolgálatában.
A szentmiséken való zenei részvételen kívül a megtanult műveket koncert formájában is előadjuk, ezeken templomunk kamarazenekara is közreműködik. Az egyházzenét szerető közönség szép számban látogatja hangversenyeinket, ez nekünk is erőt ad a folytatáshoz. Tagjaink között amatőrök és hivatásos zenészek egyaránt vannak, a szent muzsika és a kóruséneklés szeretete eggyé kovácsolja őket. Hiszen együtt énekelni öröm, és aki énekel, az százszorosan dicsőíti az Urat.

Az énekkarba mindenkit szeretettel várunk, hívunk, aki szeretné átélni az egyházzenei szolgálat szépségét, a közös éneklés örömét.
A próbák időpontja: szerdán és pénteken du. 7.00 órától a Főtér 15-16. szám alatt, a plebánia épületben, Egyházzene-Kolozsvár Egyesület az I. emeleten.
(tel: 0740-19 45 75)
Liturgikus szolgálat: vasárnaponként a 11 vagy 18 órakor kezdődő szentmisén a Piarista templomban.

Üzenet küldése